Een nieuw huis kopen brengt vrijwel altijd een hoop vragen met zich mee. Zo dien je na te denken over de locatie waar je wilt komen te wonen, maar ook over de financiering. Hoe ga je het huis betalen en hoeveel geld kun je eigenlijk maximaal lenen bij de bank? Een vraag die velen zichzelf hierbij ook stellen is hoeveel invloed andere leningen hebben op de hoogte van de hypotheek. Beïnvloedt dit de maximale hoogte negatief of wordt er niet echt naar gekeken?

Vrijwel elke lening heeft invloed op de maximale hypotheek

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, zo goed als elke schuld die langer dan één maand duurt heeft invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Dit omdat hogere schulden voor hogere vaste lasten zorgen en er daardoor maandelijks minder geld overblijft om te betalen aan de hypotheek.

Een aantal voorbeelden van leningen die er invloed op hebben

Er zijn diverse leningen denkbaar die invloed hebben op de hoogte van de maximale hypotheek. Zo kan een studieschuld hier invloed op hebben, maar ook een telefoon die je op afbetaling hebt gekocht. Een andere schuld die hier ook invloed op heeft, is een autofinanciering. Neem daarom niet zomaar een autofinanciering, maar denk eerst goed na over je toekomstplannen. Als je al een koopwoning hebt, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een nieuwe auto te kopen op financiering. 

Zorg voor zo min mogelijk leningen

Het maakt niet uit of je veel of weinig verdient, in beiden situaties is het verstandig om niet te veel leningen af te sluiten. Op de lange termijn kost het je meer geld en bovendien moet je geen spullen kopen die je nog niet kunt betalen. Zelf moeten sparen voor producten maakt de aankoop leuker en goedkoper. Laat je daarom niet verleiden en zorg ervoor dat jij je eigen geldzaken regelt.