Als je van plan bent om binnen enkele jaren een hypotheek af te sluiten, dan is het zeer verstandig om vooraf goed te kijken naar wat hier invloed op heeft. Zo is het inmiddels algemeen bekend dat bijvoorbeeld een telefoonabonnement hier invloed op kan hebben. Een soort schuld waarbij de meesten niet zo goed weten of het invloed heeft op de hypotheek, is een creditcardschuld. 

Bij normaal gebruik heeft een creditcard nauwelijks invloed op de hoogte van de maximale hypotheek

Bij een creditcard krijg je in de meeste gevallen de rekening pas aan het einde van de maand. Als je deze iedere keer netjes betaalt, dan heeft de creditcard nauwelijks invloed op de maximale hoogte van de hypotheek. Pas wanneer er betalingsachterstanden ontstaan of als je gebruik maakt van gespreid betalen, dan heeft een creditcard wel een merkbare invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Hoeveel minder hypotheek kun je krijgen als je een creditcard hebt?

Als je in het bezit bent van een creditcard, dan kijkt een bank naar wat het bestedingslimiet van de creditcard is. Vervolgens verminderen ze het maandelijks te besteden geld met 2% van het maximale te lenen bedrag. Doordat het vrij te besteden bedrag kleiner wordt, heeft de creditcard in dat geval impact op de maximale hypotheek. Ondanks dat het om een klein percentage lijkt te gaan, kan het verschil qua hypotheek toch al snel meer dan 10.000 euro zijn. Het is daarom belangrijk om van te voren goed te kijken naar wat je mogelijkheden zijn en advies in te winnen voordat je ergens een creditcard aanschaft. Naast dat je via een externe partij advies kunt krijgen, is het in de meeste gevallen ook mogelijk om advies te krijgen van de creditcard verstrekker.