Ben je van plan om binnenkort een woning te verhuren? Dat is zeker een goed idee, want daar kun je flink wat mee verdienen. Het punt is echter wel dat je verschillende zaken goed moet regelen. Je moet bijvoorbeeld een goed huurcontract opstellen. Maar waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een huurcontract? In deze tekst gaan we daar wat dieper op in.

Duur van het huurcontract

Geef duidelijk de duur van de huurovereenkomst in het contract aan. Je hebt de mogelijkheid om een overeenkomst voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd aan te gaan. Ga je gelijk voor een overeenkomst voor onbepaalde tijd? Dan kun je de huurder er niet gemakkelijk uitzetten, nadat het huurcontract is ondertekend. Bij een overeenkomst van bepaalde tijd kan dit wel nadat de periode verstreken is. De meeste verhuurders gaan een contract voor bepaalde tijd met verlengingsmogelijkheden aan. Zijn beide partijen na een jaar tevreden? Dan wordt het huurcontract gewoon verlengd. Dan gaat het automatisch over naar een contract van onbepaalde tijd.

Zelfstandige of onzelfstandige woonruimte?

In het huurcontract moet ook duidelijk vermeld worden of het om een zelfstandige of onzelfstandige ruimte gaat. Voor een zelfstandige ruimte kun je namelijk huurtoeslag krijgen en daarom is dit relevant om te vermelden. Een zelfstandige ruimte is voorzien van een eigen ingang en de wezenlijke voorzieningen om te kunnen leven. Voldoet de ruimte aan dit criterium? Dan is het een zelfstandige ruimte. Alle andere ruimtes worden als onzelfstandige woonruimtes beschouwd. Denk daarbij aan studentenkamers of studio’s waarbij de wc’s of douches gemeenschappelijk zijn.

Voorwaarden voor het opzeggen van de huur

In het huurcontract moet je ook afspraken maken over het opzeggen van de huur. Geef daarom duidelijk een opzegtermijn aan. Dan kom je als verhuurder niet voor problemen te staan. Dan heb je namelijk alle tijd om een nieuwe huurder te vinden.

Slotwoorden

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op het opstellen van een huurcontract. We hebben de belangrijkste zaken besproken. Betalen je huurders niet op tijd de duur? Dan kun je ook nog een incassobureau uit Nijmegen inschakelen.