Het moment dat je ontslagen wordt kan voelen alsof je hele wereld in elkaar stort. In tijden van crisis worden veel mensen ontslagen. Er kunnen nog meer redenen zijn waarom iemand wordt ontslagen, zaken die wellicht niets met je functioneren te maken hebben. Mocht het gebeuren, dan heb je een plan nodig om er mee te dealen, daarna moet je doorpakken. Daarom hebben we een aantal stappen op een rijtje gezet die je kunt zetten na een ontslag.

Stel de juiste vragen

Zodra je het slechte nieuws hoort, moet je direct de juiste vragen stellen. De meest voor de hand liggende en beste vraag is uiteraard: “Waarom?”. Hoewel het aan de ene kant pijnlijk kan zijn wanneer je bepaalde tekortkomingen duidelijk uitgelegd krijgt, kan het je enorm helpen een beter beeld van je verbeterpunten te krijgen. Zo kun je meteen een lijstje maken waar je aan kan werken. Je kunt ook te horen krijgen dat er bedrijfseconomische redenen ten grondslag liggen aan je ontslag, iets waar je dus zelf geen invloed op hebt. Daarnaast zou het kunnen dat je ontslag niet helemaal terecht is, waardoor er een goede reden is om dit aan te vechten. In dat geval raden we je aan direct juridische hulp inschakelen bij het Juridisch Centrum.

Kijk hoe het zit met financiële compensatie

Wanneer je ontslagen wordt, zullen er direct financiële vragen en zorgen in je opkomen. Zorg altijd dat je op papier hebt staan hoe je werkgever het qua salarisbetalingen gaat afhandelen en waar je recht op hebt. Hoewel je misschien binnen enkele weken werk hebt, is het vaak al mogelijk om een WW-uitkering aan te vragen. Je hebt er immers voor gewerkt en het kan de transitieperiode verzachten. Daarnaast is het geen schande om een uitkering te hebben als je werkloos bent geraakt.

Kijk vooruit en bereid je voor

Ontslagen worden is tevens een begin van een nieuw deel van je carrière en daar moet je je goed op voorbereiden. Het eerste dat je doet voordat je gaat solliciteren, is je cv updaten met alles wat je hebt geleerd en gedaan bij je vorige werkgever. Daarnaast heb je door je werkervaring waarschijnlijk een goed beeld gekregen waar je graag zou willen werken. Daarna is het slim om je netwerk op LinkedIn te updaten en actief op zoek te gaan naar die nieuwe en hopelijk betere baan.