Het moment dat je ontslagen wordt kan voelen alsof je hele wereld in elkaar stort. Maar voor iets dat zo slecht voelt, komt het nog regelmatig voor. Je hebt tegenwoordig weinig mensen die nog nooit ontslagen zijn, zeker in tijden van crisis. Daarnaast kun je ontslagen worden om een heleboel redenen, waarvan een deel misschien niets met jouw functioneren te maken heeft. Maar mocht het gebeuren, dan heb je een plan nodig en moet je doorpakken. Daarom hebben we een aantal stappen op een rijtje gezet die je kunt en/of moet zetten na een ontslag.

Stel de juiste vragen

Zodra je het slechte nieuws hoort moet je direct de juiste vragen stellen. De meest voor de hand liggende én beste vraag is uiteraard “Waarom?”. Hoewel dit aan de ene kant pijnlijk kan zijn als je bepaalde tekortkomingen duidelijk uitgelegd krijgt, kan het je enorm helpen. Ten eerste kun je meteen een lijstje maken waar je aan zou moeten werken of je krijgt te horen dat het bedrijfseconomische redenen zijn, waar je geen invloed op hebt. Daarnaast zou het kunnen dat je ontslag niet helemaal terecht is en er een goede reden is om dit aan te vechten. In dat geval moet je direct juridische hulp inschakelen bij een advocaat of platform als het Juridisch Centrum.

Kijk hoe het zit met financiële compensatie

Als je ontslagen wordt, zullen er direct financiële vragen en zorgen in je opkomen. Zorg altijd dat je op papier hebt staan hoe je werkgever het qua salarisbetalingen gaat afhandelen en waar je recht op hebt. Hoewel je misschien binnen enkele weken werk hebt is het vaak al mogelijk om een WW-uitkering aan te vragen. Je hebt er immers voor gewerkt en het kan de transitieperiode verzachten. Daarnaast is het al lang geen schande meer om (even) een uitkering te hebben als je werkloos bent geraakt.

Kijk vooruit en bereid je voor

Ontslagen worden is tevens een begin van een nieuw deel van je carrière en daar moet je je goed op voorbereiden. Het eerste dat je doet voordat je gaat solliciteren is je CV updaten met alles wat je hebt geleerd en gedaan bij je vorige werkgever. Daarnaast heb je door je werkervaring waarschijnlijk een goed beeld gekregen waar je graag zou willen werken. Daarna is het taak om je netwerk op LinkedIn of wat voor platform dan ook in te schakelen en actief op zoek te gaan naar die nieuwe en hopelijk betere baan.