De Bitcoin is tegenwoordig niets nieuws meer, sommigen investeren al jaren in deze digitale munt en bouwen hierdoor een aardig kapitaal op. De digitale munten zijn ondertussen zo normaal geworden, dat het sinds een tijd ook mogelijk is om met bitcoins te betalen bij verschillende webshops en dit als ruilmiddel tegen gebruiken tegen bepaalde diensten. Maar stel: je hebt een aardig kapitaal opgebouwd door op de juiste manier te investeren in deze coins, is het dan ook mogelijk om je hypotheek hier voor (een deel) mee af te lossen?

Wisselende koers

Bitcoins zijn populair onder een groot publiek, omdat hier geen derde partij als een bank aan te pas komt. Wanneer je munten koopt of verkoopt, zie je de bij- of afschrijving direct in je online wallet. Op deze manier is het mogelijk om snel op de wisselende cryptocurrency koers in te spelen. Is je cryptomunt flink gestegen, dan is het mogelijk om deze snel voor een goede prijs te verkopen. Bij een daling kan je ook snel handelen. Onderschat het investeren in deze digitale munten echter niet, je moet er echt bovenop zitten wil je optimale winst behalen. Zo kan je specialisten die voorspellingen doen wat betreft de koers volgen via social media en apps met alert instellen op je telefoon om de koers nauwlettend in de gaten te houden.

Geen direct betaalmiddel voor hypotheken

Maar de wisselende koers kan ook nadelig zijn. Zo kan een bepaalde munt het ene moment een hoge waarde hebben, een paar dagen later is dit aanzienlijk gekelderd. Daarom worden bitcoins ook niet geaccepteerd als betaalmiddel door de hypothekers. De waarde van cryptomunten is niet vast, maar een euro is wel een euro. Het is wel mogelijk om via een omweg alsnog (een deel) van de hypotheek af te lossen met bitcoins. In dit geval moet je munten uit laten betalen in euro’s. Dit is mogelijk via verschillende platforms.

Vul box 3 in bij je belastingaangifte

Of je in het bezit bent van veel of weinig bitcoins, houd er wel rekening mee dat je dit op moet geven voor je belastingaangifte. De Belastingdienst ziet dit namelijk als vermogen. Vul deze informatie dan ook in onder box 3. Daarnaast zal er ook gevraagd worden naar de waarde van dit vermogen. Hiervoor geef je koers op van 1 januari van het afgelopen jaar. Andere opties zijn niet mogelijk. Noteer daarom in je agenda dat je altijd een screenshot maakt van de koers op deze dag.