Een goede uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering in de volksmond, geeft je vooral rust. Je weet dat je geen last nalaat aan je nabestaanden bij een eventueel overlijden. Zoals bij elke verzekering moet je ook bij de uitvaartverzekering maandelijks of jaarlijks een premie betalen. Hoelang je deze betaalt, bepaal je zelf bij het afsluiten van de verzekering.

Je kan kiezen voor een korte periode, bijvoorbeeld 10 jaar, of voor een langere periode. Zelfs levenslang een premie betalen behoort tot de opties. De meest gekozen periode is echter 30 jaar. Hoe korter de periode, hoe hoger de premie zal zijn. Dat is het principe dat de meeste verzekeraars hanteren. Welke optie je ook kiest, het volledige bedrag kan bij veel verzekeraars op elk moment betaald worden. Dit noemt men volstorten. Je zal dan geen premie meer betalen en je bent ervan verzekerd dat de uitvaart voor je geregeld zal worden.

Levenslang een lage premie betalen

Kies je voor de levenslange premie, zal je een lage premie betalen. Je begint met betalen op het moment dat de verzekering afgesloten wordt en de betaling stoppen bij een eventueel overlijden of op 80 jaar. Doordat je voor lange tijd, ervan uitgaande dat je oud zal worden, de premie zal betalen, zal dit een goedkopere premie zijn. De levenslange optie wordt echter bijna nooit gekozen. De meeste mensen vinden het niet nodig iets levenslang te betalen als het ook in 20 of 30 jaar kan.

Een eenmalig uitvaartdeposito

Als je op latere leeftijd een uitvaartverzekering wil afsluiten, we spreken hier over 75 jaar of ouder, moet je een eenmalig uitvaartdeposito betalen. Je betaalt dan een zelfgekozen bedrag voor je uitvaart aan de verzekering. De verzekeraar bewaart dit deposito voor jou. Op dit bedrag wordt een jaarlijkse rente aangerekend, waardoor de waarde met de jaren stijgt. Bij overlijden zal je verzekering dus meer geld uitkeren dan je oorspronkelijk geïnvesteerd hebt.

Kijk naar je huidige financiële situatie

Het is dus moeilijk aan te geven welke optie voordeliger is. Je weet niet hoe lang je gaat leven, wat het moeilijk maakt om een keuze te maken. Vergelijk zeker verschillende verzekeraars voor je een beslissing neemt. Baseer je keuze op je maandelijkse lasten. Zijn deze lasten al vrij hoog, dan is het aan te raden om een verzekering gespreid over een langere periode te kiezen. Zo betaal je een lagere premie en voel je dit niet zo in je portemonnee. Laat je financiële situatie wat extra toe? Kies dan voor een kortere periode met een iets hogere premie. Zo zal de verzekering snel afbetaald zijn en ben je gerust dat je familie hulp zal krijgen bij een eventueel overlijden.