Tijdelijk geld te kort kan heel veel stress met zich meebrengen. Je wilt namelijk zo snel mogelijk de vaste lasten af kunnen betalen en het liefst wil je daarna ook nog iets leuks voor jezelf kopen. Maar helaas is dat voor veel mensen vaak niet mogelijk. Er is bijvoorbeeld niet genoeg geld om op vakantie te gaan in de zomer. Om toch nog geld te hebben, kun je een persoonlijke lening afsluiten.

Geld lenen

Helaas zijn er een boel mensen in Nederland die niet met een breed budget rondt kunnen komen. Zij kunnen waarschijnlijk net hun vaste lasten afbetalen en met hun huishoudpotje de week door komen. Jammer genoeg is arm en rijk oneerlijk verdeeld in dit land, maar omdat Nederland een verzorgingsstaat is proberen ze er toch voor te zorgen dat mensen rond kunnen komen.

Toch is het goed mogelijk dat mensen niet genoeg hebben en dat kan vooral jammer zijn in de leuke periodes zoals in de zomer, waarin iedereen op vakantie gaat. Het kan dan zo zijn dat je kiest om geld te lenen.

Eigenlijk is het de optie die vermeden moet worden, want als je al amper de dingen af kunt betalen krijg je nu een soort van extra lasten erbij. Daarom wordt er vaak gezegd ‘’Geld lenen kost geld’’, want je ontvangt geld maar moet het terug betalen en ook nog een extra vast rentepercentage.

Verschillende leningen

Als je toch besluit om geld te lenen, dan is het handig om te weten dat er verschillende soorten leningen zijn. En een lening kun je niet zomaar krijgen. Alle leningen die je hebt afgesloten worden geregistreerd in het BKR-register (Bank Krediet Register). Daaruit kijkt de kredietverstrekker of je een lening aan kunt gaan of niet. Ook kan het eraan liggen of je negatief geregistreerd staat. Dan is de kans namelijk groot dat je geen hypotheek kunt afsluiten.

Zoals er verschillende redenen zijn om te lenen zijn er ook verschillende leningen die daarop aan sluiten. Je kunt bijvoorbeeld zakelijk geld lenen. Als je een zakelijke lening afsluit betekent dat je het leenbedrag in een keer op je rekening ontvangt. En dat bedrag kun je in maandelijkse termijnen terugbetalen. Als je uiteindelijk een deel van het bedrag afgelost hebt, dan is het niet meer mogelijk om dat bedrag weer op te nemen. Zo is het duidelijk dat je lening uiteindelijk afgelost is en dat je niet meer schulden ontvangt.

Er zijn ook mensen die kiezen voor een persoonlijke lening. Dit is een lening die hoort bij een consumptief krediet en daarbij krijg je het bedrag maar 1 keer uitbetaald en daarna betaal je in vaststaand aantal termijnen dat bedrag terug. Ook is er een bepaald aflossingscomponent en rente over de restschuld in elk termijn.

Het kan voorkomen dat je een lening wilt afsluiten, maar niet heel veel geld nodig hebt. Dan kun je kiezen voor een minilening. Het is een lening in een korte periode tegen een lage prijs. Het gaat dan om een bedrag tussen de €100-€1000 euro.