De rente ligt tegenwoordig erg laag. Ook zijn er veel lange rentevaste periodes, hierom kiezen steeds meer mensen ervoor om een leningen over te sluiten. Uit cijfers van de hypotheekadviseur IG&H blijkt het aantal over sluiters gestegen van 78.000 in 2017 naar 96.000 in 2018, een toename van 23 procent. Een hypotheek of een ander soort lening oversluiten kan verschillende redenen hebben, hieronder worden de meest voorkomende besproken:

Rentevaste periode loopt af

De meest voorkomende reden is dat de rentevaste periode van een lening afloopt. Wanneer dit het geval is dan kan dit kosteloos gedaan worden, zo niet dan kan het zo zijn dat je kredietverstrekker ervoor kiest om je een boete te geven aangezien jij een rentevaste periode verbreekt. Wanneer je rentevaste periode dus afloopt heb je hier dus geen last van en kan je zonder voorwaarden je hypotheek of lening oversluiten. Het nadeel van de rentevaste periode is dat wanneer de rente omlaag gaat, jij nog jaren lang vast zit aan een nadelige rente. Nog voor de crisis hebben veel mensen een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 10 jaar met een rente van ongeveer 5 procent terwijl deze nu 2 procent is.

Zekerheid

Een hypotheek of een andere lening wordt meestal afgesloten tegen een vaste rente. Dit geeft degene die de lening afneemt een stukje zekerheid qua maandlasten. Ook kan je wanneer je een rentevaste periode afspreekt onderhandelen en vaak een lager percentage rente betalen dan wanneer je een korte lening hebt. Dit kan je op de lange termijn een hoop geld besparen aangezien de rente die jij hebt afgesproken gelijk blijft ook wanneer de rente stijgt.

Een beter hypotheekproduct

Woekerpolissen bestaan nog steeds, deze zijn terug te vinden in de vorm van een beleggingshypotheek of een levenshypotheek. Vaak zijn deze hypotheken onvoorspelbaar en in de meeste gevallen nadelig. Hierom zijn deze hypotheken tegenwoordig ook verboden, maar toch zijn er nog mensen die eraan vast zitten vanwege een rentevaste periode. Je lening oversluiten kan in dit geval erg voordelig zijn.

Geld lenen en vervolgens deze lening oversluiten gebeurd steeds vaker. Dit hoeft niet alleen voor een hypotheek te zijn maar het kan ook zijn om een verbouwing te financieren of een dakkapel laten plaatsen. Voor dit soort projecten lenen steeds meer mensen wat geld zodat ze geen beperkingen hebben als het gaat om bijvoorbeeld een verbouwing. Mocht je interesse hebben in een lening afsluiten zorg er dan voor dat je de verschillende kredietverstrekker goed met elkaar vergelijkt.