Formeel ben je pas volwassen als je 18 jaar bent, maar ben je dan ook letterlijk en figuurlijk volwassen? Echt volwassen ben je als je goed voor jezelf kunt zorgen. Ook op het financiële vlak kom je voor een aantal belangrijke beslissingen te staan. Hieronder staan 3 belangrijke financiële beslissingen die je moet nemen als je volwassen wordt.

1.)   Neem je wel of geen uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je af om te voorkomen dat je nabestaanden voor onverwachte kosten komen te staan. Deze keuze moet dus in nauw overleg met je familie plaatsvinden. De gemiddelde kosten van een uitvaart lopen op tussen de zeven en tienduizend. Is het de verwachting dat de rest van de familie dit kunnen betalen? Door uitvaartverzekeringen te vergelijken weet je of het voor je past en zo ja, in welke vorm. Zo heb je bijvoorbeeld een kapitaalverzekering, waarbij de verzekeraar het bedrag uitkeert dat je aan de uitvaart moet besteden, en een naturaverzekering, waarbij je een pakket van diensten (denk aan de graf en de kist) krijgt bij je uitvaart. De keuze is aan jou!

2.)   Bij wie sluit je een hypotheek af?

Echt volwassen word je wanneer je uit huis gaat. Indien je van plan bent om een huis te kopen heb je meestal een hypotheek nodig. Hoeveel je maximaal kan lenen is mede afhankelijk van de hypotheekrentetarief en wat je verdient. Maak hierin de beslissing om naar een bank of een financieel adviseur te gaan. Het is aan te raden dat je je zo goed mogelijk hebt voorbereid, want iedere uur wordt gefactureerd. De bank is in ieder geval een stuk voordeliger dan een financieel adviseur.

3.)   Met of zonder overlijdensrisico verzekering?

Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering met een uitvaartverzekering verward. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om te voorkomen dat je nabestaanden in de financiële problemen komen, omdat zij verantwoordelijk worden voor het betalen van de hypotheek. Op internet lees je vele varianten, zoals lineair dalend, om je nabestaanden te ontlasten.

Het bovenstaande stukje is slechts een greep uit de financiële beslissingen die je te wachten staan. De meeste rijke mensen maken niet voor niets de slimste keuzes!