Ondernemers lopen vaak veel risico wanneer ze hun onderneming runnen. Er zijn gelukkig ook tal van manieren om het risico te verminderen. In deze blog staat een van deze oplossingen centraal, namelijk factoring. We gaan je vertellen wat het is en wat je aan heb. Lees snel verder om te ontdekken hoe het zit.
Wat is factoring?
In feite is het concept van factoring heel erg simpel, je hebt een factuur die je aan de klant wilt aanbieden. Klanten moeten betalen zodat jouw bedrijf kan blijven draaien en zij de geleverde spullen rechtmatig kunnen gebruiken. Soms kunnen klanten niet betalen en ontstaat er een betalingsachterstand, dit is voor de ondernemer erg vervelend. Dit risico kan worden afgekocht bij een factoringbedrijf. Zo’n bedrijf schiet als het ware de factuur aan je voor en zorgt ervoor dat zij zelf de factuur innen bij de cliënt van jou. Hiervoor rekenen ze een bepaald percentage van de factuur die openstaat als fee. Je krijgt dus iets minder geld overgemaakt dan je factuur die open stond.
Verminderen van risico
Het risico op wanbetaling is afgekocht bij het factoringbedrijf. Op deze manier is het voor beginnende ondernemers vaak een stuk aantrekkelijker om hun bedrijf uit te breiden. Minder risico is fijner ondernemen. Er zijn natuurlijk ook nog andere dingen die je kunt doen om het risico van ondernemen te verminderen. Je zou bijvoorbeeld een BV op kunnen richten, zodat je privévermogen niet aanspreekbaar is wanneer je failliet zou gaan met je bedrijf. Een andere optie is een holding, dat is een aantal BV‘s waarmee je werkt die als het ware hangen onder een hoofd BV, is een andere manier om risico te verminderen. Zo is je zakelijke vermogen meer beschermd. Wanneer een BV failliet gaat, dan is alleen het vermogen wat in die specifieke werk BV zit aanspreekbaar door schuldeisers. Andere waardevolle zaken als een pand en auto’s kun je op naam van de hoofd BV zetten, zo is ook dit vermogen meer beschermd.
Recente reacties