De inboedelverzekering is geen verplichte verzekering. Toch is het een van de meest populaire polissen in Nederland en wel om een heel eenvoudige reden: in de loop der jaren hebben de meeste appartementen en huizen zoveel inboedel opgebouwd dat een verlies op zijn minst vervelend is en waardevolle meubels duur kunnen zijn. Een inboedelverzekering betaalt ook voor gestolen kleding, sieraden, contant geld, computers, camera’s – met andere woorden: voor alles wat tot het huishouden behoort.

De bescherming tegen natuurrampen en tegen schade door overstromingen of aardbevingen is problematisch. Hoewel verzekeraars dit aanbieden, neemt de verzekeringssector het risico meestal niet – of alleen tegen zeer hoge prijzen – op zich, vooral in regio’s waar dergelijke problemen daadwerkelijk te verwachten zijn.

Wat is een verzekering voor inboedel?

De verzekering verzekert alle meubilair, bijvoorbeeld meubels en tapijten. Ook inbegrepen zijn gebruiksvoorwerpen zoals kleding, serviesgoed of elektrische apparaten. Dit geldt voor inbraak, diefstal en verwoesting, maar ook voor brandschade, waterschade (leidingwater) en schade veroorzaakt door stormen en hagel. De klant moet echter bewijzen dat er schade is ontstaan.

Als er aquaria en waterbedden in het appartement aanwezig zijn, moeten deze expliciet in het contract worden vermeld – voor dergelijke risico’s rekenen de aanbieders meestal een toeslag aan. Het is ook aan te raden om je tv-toestel, pc of stereo-installatie te verzekeren tegen overspanningsschade in geval van blikseminslag door het contract aan te vullen. Gebroken glas behoort meestal ook niet tot de basis van de verzekering.

De verzekering dekt ook de kosten als je bijvoorbeeld in een hotel moet overnachten als gevolg van een brand in je appartement of als je een schilder laat komen om het te renoveren. Binnen bepaalde financiële grenzen is diefstal uit een (afgesloten!) hotelkamer op je vakantiebestemming meestal ook verzekerd.

Het juiste verzekerde bedrag

Elk polis bevat de zogenaamde verzekeringsclausule. Het is ontworpen om te voorkomen dat klanten hun eigendommen niet kunnen verzekeren. Wie het verzekerde bedrag met de door de verzekeringsmaatschappijen zit over het algemeen goed. Voor een appartement van 100 vierkante meter levert dit een verzekeringsbedrag van 65.000 euro op.

Kritische consumenten beginnen hier rekening mee te houden: De versleten bank, het versleten bed, de versleten wandmeubel, de eeuwenoude televisie – een nieuwe aankoop kost nooit 65.000 euro en een goedkopere vervanging zou voorlopig volstaan. Dit is de reden waarom er vaak sprake is van onderverzekering. Dit kan ernstige gevolgen hebben: Als de verzekeraar in het geval van een schadegeval zelfs een beetje “onderverzekering” vindt, bijvoorbeeld omdat de boeken in het schap een paar duizend euro waard zijn, zal hij het volledige bedrag van de schade niet betalen.

Een voorbeeld: Een appartement is voor 80.000 euro verzekerd – maar de werkelijke nieuwe waarde is 100.000 euro. Dan zou de verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld slechts 800 euro betalen voor de gestolen plasma TV – in plaats van de nieuwe waarde van 1000 euro.

Om over- of onderverzekering te voorkomen, kan de consument daarom het beste de vervangingswaarde van de volledige inboedel inschatten. Om later problemen met de verzekeraar te voorkomen, is het ook de moeite waard om kwitanties en aankoopbewijzen bij te houden en waardevolle zaken zoals foto’s of sieraden te fotograferen.

Wat kosten de inboedelverzekeringen?

De premies worden berekend op basis van het verzekerde bedrag en de woonplaats. Als je in een rustige omgeving woont, hoef je minder te betalen dan in een omgeving waar regelmatig inbraken plaatsvinden. Je beoordeling wordt berekend aan de hand van de postcode. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om bepaalde diensten te verzekeren: van diefstal van tuinmeubilair tot het terughalen van gegevens van verbrande computers. Al deze factoren zijn van invloed op de hoogte van de bedragen. Een “standaard” inboedelverzekering voor een gemiddeld appartement en locatie begint bij ongeveer 65 euro per jaar.

Bron: https://www.diks.nl/