Als ondernemer wil je natuurlijk zo risicoloos mogelijk ondernemen. Helaas gaat dit niet helemaal op, maar je kunt dit wel bijzonder reduceren. In deze blog gaan we je een tip geven waarmee je dit kunt realiseren, namelijk door een holding oprichten. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit voor jou in je voordeel kan werken.

Wat is een holding?

Het is gemakkelijk om uit te leggen wat een holding is. In feite zijn dit een aantal BV‘s die met elkaar verbonden zijn. De structuur is als volgt: er is een holding BV die staat boven aan de top van de hiërarchie. Daarin kun je het bedrijfspand, je eigendomsrechten, geldmiddelen en eventuele domeinnamen in stallen. Dit noemen wij ook wel waardevolle activa. Onder de holding BV hangen de dochter BV’s. Met zo’n BV ga je als ondernemer risico’s aan en voer je de onderneming. Ook neem je hier personeel aan. 

Voordeel van een holdingstructuur

Het mooie van deze structuur is dat je in de dochter BV alle waardevolle activa niet hoeft onder te brengen. Op deze manier zul je bij een faillissement van de dochter BV nooit te maken krijgen met schuldeisers die beslag kunnen leggen op onder andere je bedrijfspand. Dit laatste is namelijk wettelijk niet mogelijk. Je ziet al wel dat dit een goede manier van risicoreductie is. Daarnaast is het ook mogelijk om winst te verdelen, waardoor belastingvoordeel ontstaat en het is ook veel makkelijker om een deel van je onderneming te verkopen wanneer je gebruik maakt van een holdingstructuur.

Het oprichten van een BV

Het is ook mogelijk om een BV op te richten, dit is relatief goedkoper en biedt ook de nodige bescherming. Niet zozeer voor de activa, maar wel voor het privé vermogen. In vergelijking met een eenmanszaak is een BV veel veiliger omdat er zo een verschil gemaakt wordt tussen zakelijk en privé vermogen. Een eenmans zaak wordt gerund door een natuurlijke persoon, terwijl de BV een rechtspersoon is.